Solera voor dummies

blog-solera

Wat is Solera?
Het solerasysteem, de meesten hebben er wel al eens van gehoord met betrekking tot sherry. Het is een rijpingssysteem waarbij jongere en oudere vloeistoffen (wijnen, distillaten, balsamicoazijn) continu geblend worden terwijl ze verouderen.

Hoe gaat dit in z’n werk?
Er worden verschillende rijen vaten op elkaar gestapeld. De onderste rij heet de solera, letterlijk vertaald uit het Spaans als grond. De rijen hierboven zijn de zogenaamde criaderas (criar = opvoeden). De oudste vloeistof verblijft in de solera, de jongste in de bovenste criadera. Wanneer er gebotteld wordt, neemt men uit alle onderste vaten een gelijke hoeveelheid wijn/rum/… die dan bijgevuld worden met de inhoud uit de eerste criadera, die op hun beurt bijgevuld worden met de tweede criadera,… De gemiddelde leeftijd van de drank stijgt naarmate men van boven naar onder het systeem doorloopt.

Ik hoor jou al denken, waarom doet men dit?
In het geval van bv. sherry en balsamicoazijn, is het de bedoeling van de producent om elk jaar opnieuw een consistent, herkenbaar en kwalitatief product te maken. In het voorbeeld van sherry, dat als uitgangspunt een neutrale, droge witte wijn van de Palominodruif heeft, verschilt de smaak en opbrengst van deze wijn elk oogstjaar.
Door de sherry via het solera-systeem te laten rijpen, verkrijgt men een product dat er jaar na jaar hetzelfde uitziet, ruikt en smaakt. Producenten streven naar die consistentie om hun producten jaar na jaar te kunnen blijven verkopen, ondanks het ene oogstjaar van betere kwaliteit is dan het andere. De klant herkent tenslotte graag zijn lievelingsdrankje in de fles.

Lijkt jullie dit wel iets? Waarom zou dit bij rum dan niet goed zijn? In de rum-wereld gebeurt dit op dezelfde manier. De solera start met oude rum, de 1e criadera is iets jonger,… De bovenste criadera wordt gevuld met erg jonge rum elke keer er een botteling plaats vindt. Op zich niets mis mee, al moeten we de kanttekening maken dat er bij rum niet erg veel regels bestaan over leeftijdsaanduiding. We kunnen zelfs erbij vermelden dat in de rum-wereld een loopje genomen wordt met leeftijdsaanduidingen. Neem dit voorbeeld: Veel producenten zetten in het groot 30 jaar op het etiket van een rum opgevoed in het solerasysteem. Dit betekent dat in het beste geval de gemiddelde leeftijd van de rum 30 jaar zal zijn. Op de fles van een blended rum mag men de leeftijdsaanduiding vermelden van het oudste deel in de blend. Met andere woorden, een blend van 10% 30j, 80% 10j en 10% 1j mag op de markt gebracht worden als een 30 jaar oude rum. In tegenstelling tot een rum die effectief 30 jaar op vat gerust heeft, zal deze nog aroma’s van jonge rum vertonen en niet de rondheid en finesse hebben van een rum die 30 jaar geen daglicht gezien heeft.

Onze conclusie: Het solera systeem is een geniaal puzzelwerk om jouw favoriete wijn, balsamico of rum veel sneller karakter en diepgang te geven, zonder 30 jaar te hoeven wachten. Laat je dus niet misleiden door de leeftijd van een product en doe net zoals ons… open de fles en geniet van de inhoud zonder je teveel vragen te stellen bij de leeftijd.
 
Dit is de mening van Bill: klik hier om te ontdekken
 
© 2004 - 2019 Wijnen Pin'Art BVBA • Alle rechten voorbehouden • Stuur ons een e-mail

De website pinart.be maakt gebruik van cookies om de werking ervan te verbeteren en om statistieken in verband met het gebruik ervan (aantal bezoekers, bekeken pagina's, enz.) in te zamelen.