Onderzocht: Is rode wijn goed voor de gezondheid?

red-wine-polyfenol

Reeds tal van wetenschappers onderzochten de invloed die wijn heeft op onze gezondheid. De positieve of negatieve uitkomsten zijn evenredig verdeeld, maar er is een conclusie die steeds weer opnieuw opduikt: sommige rode wijnen bevatten duidelijk meer goede stoffen dan anderen. Een kleine fact check.
Alcohol goed voor de gezondheid? "Yeah right… De ene is de dag erna al wat frisser dan de andere, maar gezond voelt het toch vaker niet dan wel." Drink met mate, is dan de boodschap, maar nu blijkt dat één glaasje per dag toch zijn voordelen kan hebben. Uiteraard geldt dit niet voor elke vorm van alcohol en wanneer we alle soorten alcohol naast elkaar zetten, is er één lekkernij die het op vlak van gezondheid beter doet dan de rest: wijn.

 
Rode wijn, om meer specifiek te zijn. En niet eender welke. Drogere rode wijnen (niet zoet), rode wijnen met een lager alcoholpercentage (12,5% of lager) en wijnen met een hoger polyfenolgehalte blijken, zij het bij matig gebruik, een positieve invloed te hebben op je gezondheid.
 
Polyfenolwablieft?
Wel, ongeveer alles wat geen water of alcohol is in wijn, is polyphenol. Het is een verzamelnaam voor o.a. tannines, kleurpigmenten, aroma’s en ongeveer 5000 andere plantaardige deeltjes. Ze zijn te vinden in de schil van druiven, wat ook meteen verklaart waarom enkel rode en roséwijnen deze stoffen bevatten. 
 
De druif met het meeste polyfenolen is de kleine Tannat-druif. De Fransen vergelijken hun Tannat graag met de tannine-rijke Nebbiolo uit Piemonte, Italië. Polyfenolrijke wijnen zijn dus ietsje meer bitter en steviger dan andere wijnsoorten.
 
Heb je er ook zin in gekregen, in die polyfenolrijke wijnen? Hieronder heb je een lijstje met Pin'Art-wijnen waar de polyfenolen werkelijk van af spatten!
 
Cabernet Sauvignon
*Special Blend Del Fin Del Mundo 2012
*Bodegas Renacer Punto Final Cabernet Sauvignon 2013
*Rosso Dei Dossi La Montina Curtefranca DOC 2015
 
Malbec 
*Reserve Malbec 2014 Del Fin Del Mundo
 
Tanat
*Estela Vintage 2014
 
Nebbiolo
*Langhe Nebbiolo “Angelo” Mauro Veglio 2013

© 2004 - 2019 Wijnen Pin'Art BVBA • Alle rechten voorbehouden • Stuur ons een e-mail

De website pinart.be maakt gebruik van cookies om de werking ervan te verbeteren en om statistieken in verband met het gebruik ervan (aantal bezoekers, bekeken pagina's, enz.) in te zamelen.