Koningen van Italië (deel 2): Amarone

koningen-van-italië-deel2-amarone

Door wijnliefhebbers alom op handen gedragen, is dit één van de mythische Italiaanse wijnen die dit prachtige land voortbrengt.

Een korte voorstelling…

Om iets meer over deze wijn te kunnen vertellen, nemen we jullie mee naar de regio waar deze superster vandaan komt.

Anderhalf uur landinwaarts vanaf het prachtige Venetië, bevinden we ons in Verona. Net als Romeo en Julia, heeft de Amarone zijn roots in deze stad. Meer bepaald in de wijngaarden ten noorden en westen van Verona, reikend van de stadsmuren tot het verkoelende Gardameer.
Wanneer je de stadswallen achter je laat, sta je onmiddellijk tussen de glooiende heuvels die, zo ver het oog reikt, de bakermat vormen van de schitterende Valpolicella-wijnen.

Men kan de wijnen uit de regio onderverdelen in verschillende groepen, nl:
  • Valpolicella Classico DOC
  • Valpolicella Superiore DOC
  • Valpolicella Superiore Ripasso DOC
  • Amarone della Valpolicella DOCG
  • Recioto della Valpolicella DOCG

De Classico is de meest voorkomende wijn uit deze regio. Een intens fruitige, lichte rode wijn, de perfecte partner van dag tot dag.

Een stapje hoger vinden we de Superiore terug. De Superiore moet minstens 12° alcohol bevatten en heeft minstens 1 jaar houtlagering gekend. Krachtiger en geconcentreerder dan de Classico heeft deze al een tikkeltje meer pit!

Om de andere twee te kunnen duiden, dienen we eerst een woordje uitleg te geven over de Recioto.

De Recioto is een zoete, rode wijn die al sinds de oudheid in de regio geproduceerd wordt. De druiven worden gedurende 4-5 maanden gedroogd zodat ze water verliezen en de suikers zich concentreren. De fermentatie wordt gestopt wanneer de wijn ongeveer 12% alcohol bevat, wat een wijn met restsuiker tot gevolg heeft. De smaken zijn enorm complex, met een fantastische hoeveelheid aan rijpe gedroogde vruchten, veel tannines en een gebalanceerde aciditeit. Deze wijnen kunnen gemakkelijk 20-30 jaar bewaard worden.

De legende vertelt dat, in de jaren 30 van de vorige eeuw, een kelderknecht één van de vaten Recioto vergat te bottelen. Door de langdurige rijping in de kelder fermenteerde de zoete wijn volledig (d.w.z. alle suikers worden omgezet in alcohol, wat een droge wijn als eindproduct geeft). Alvorens de klederknecht een draai rond z’n oren te geven, proefde de wijnmaker eerst maar eens van het vat uit pure nieuwsgierigheid. Wonder boven wonder ontdekten ze dat de zoete wijn niet wrang en bitter geworden was, maar fluweelzacht, met intense en krachtige aroma’s waar wij nu nog van kunnen nagenieten. Een illusie van zoetheid blijft steeds aanwezig, ook al is de wijn volledig droog. De voorschriften vertellen ons dat de wijn minstens 2 jaar op eiken vaten dient te rijpen, alvorens deze gebotteld mag worden. Een pracht van een wijn, met een volle body, krachtige tannines en een hoge aciditeit. Sommige Amarones kunnen op fles nog wel 20 tot 30 jaar rijpen alvorens ze het beste van zichzelf geven!

Dankjewel, vergeetachtige kelderknecht!

Door de hoge kostprijs van de Amarone die gepaard gaat met het drogen van de druiven (er gaan bijna dubbel zoveel druiven in een fles Amarone dan in een andere wijn), de verplichte rijping van minstens 2 jaar en de rigoureuze selectie van druiven, kwamen de wijnmakers met een idee om diegenen die niet bereid zijn de hogere prijs te betalen voor een Amarone, toch een voorproefje hiervan te kunnen geven: de Valpolicella Superiore Ripasso.
Deze wijn wordt gemacereerd met de most van de Amarone (schillen, pitjes,&hellipWinking die overblijven na de fermentatie. Zo worden de smaakstoffen van de Amarone gedeeltelijk overgedragen aan de Ripasso, wat een krachtige, maar op hetzelfde moment zachte, complexe wijn tot gevolg heeft, zij het met een ietwat minder volle body dan een Amarone.
© 2004 - 2019 Wijnen Pin'Art BVBA • Alle rechten voorbehouden • Stuur ons een e-mail

De website pinart.be maakt gebruik van cookies om de werking ervan te verbeteren en om statistieken in verband met het gebruik ervan (aantal bezoekers, bekeken pagina's, enz.) in te zamelen.