Hoe herken je Cava, Prosecco en Champagne van elkaar?

bubbels

Productieproces


Mousserende wijn is (meestal witte) wijn waarin zich koolzuurgas bevindt. De bubbels zijn het resultaat van vergisting die kan plaatsvinden op twee manieren. Bij de traditionele methode (gebruikt bij o.a.Champagne en Cava) gebeurt de tweede gisting op de fles. Een voordeel van deze methode is dat de bubbels na het uitschenken langer in het glas aanwezig blijven. Bij de ‘Méthode Charmat’ vindt die tweede gisting in een hermetisch gesloten vat plaats. Pas daarna wordt er gebotteld. Dit heeft als resultaat dat de belletjes in het glas minder uitgesproken aanwezig zullen zijn. Een populair voorbeeld van dit soort wijnen is Prosecco. Beide methodes zijn ook met het oog van elkaar te onderscheiden. De belletjes van Prosecco zijn middelgrote, borrelende belletjes, terwijl mousserende wijnen die op de ‘méthode traditionnelle’ zijn geproduceerd eerder kleine en aanhoudende belletjes bevatten.

Smaakprofielen


Het grote verschil tussen de diverse soorten ligt in de oorsprong van de wijn. Mousserende wijn uit de streek Champagne krijgt een gelijknamig label en is een samenstelling van drie soorten druiven: Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Champagne is qua profiel beendroog, heeft een zeer hoge zuurgraad en een lichte body. De primaire aroma’s zijn citrus, perzik, witte kers, amandel en toast. Champagne schenk je het best ijskoud, kan tot 10 jaar bewaard worden en kan je verkrijgen vanaf 30 euro.
 

Wist je dat...

er naast de, meestal, goedkopere schuimwijnen ook een volwaardig Italiaans alternatief bestaat voor Champagne? De Franciacorta behoort tot een van de beste mousserende wijnen ter wereld en bevat de volgende drie druivenvariëteiten: Chardonnay, Pinot Nero en Pinot Bianco. De wijn wordt geproduceerd in het noorden van Italië en heeft een frisse, zachte smaak.
>> Ontdek ons aanbod Franciacorta in de webshop
 

Cava


Een andere mousserende wijn die op de traditionele methode wordt geproduceerd, vindt zijn herkomst in Spanje. Het grootste aandeel van de ruim 32 000 hectare aan cavavelden ligt in ‘Penedès’, maar ook elders in Spanje kan Cava gebotteld worden. De drie voornaamst gebruikte druiven zijn: Macabeo, Xarello en Parellada. Cava is minder droog en (iets) fruitiger dan de Franse Champagne en de dominante aroma’s zijn hier kweepeer, limoen, gele appel, peer en amandel. Cava past bij vele gerechten vanwege zijn “reinigende” effect. Je serveert je Cava best ijskoud en laat hem ook niet langer dan 2 jaar liggen. De gemiddelde prijs van Cava ligt tussen de 7 en 12 euro.

Prosecco


‘Wat de Fransen en de Spanjaarden kunnen, kunnen wij ook’, moeten ze in Italië gedacht hebben. In de streken Veneto en Friuli (bovenaan de laars) ligt zo’n 6100 hectare aan wijnvelden speciaal voor het produceren van Prosecco. Deze schuimwijn is, in tegenstelling tot de volwassenere smaak van Champagne, zéér fruitig en ook het alcoholpercentage ligt hoger in vergelijking met de twee eerder vernoemde soorten uit de traditionele familie. Prosecco wordt vaker geschonken in een witte wijnglas en heeft dezelfde bewaar- en serveervoorschriften als zijn Spaanse tegenhanger Cava. Je kan het schenken als aperitief, maar ook in een cocktail of gewoon lekker simpel bij een stukje vis of een fris slaatje.
© 2004 - 2019 Wijnen Pin'Art BVBA • Alle rechten voorbehouden • Stuur ons een e-mail

De website pinart.be maakt gebruik van cookies om de werking ervan te verbeteren en om statistieken in verband met het gebruik ervan (aantal bezoekers, bekeken pagina's, enz.) in te zamelen.