Franciacorta

Franciacorta wordt ook wel "La Principessa d'Italia" oftewel "De Prinses van Italië" genoemd. Hoewel de regio slechts in 1967 werd opgericht en dit dankzij een grote inspanning van Bellavista, is er sinds enkele jaren een grote opmars van deze regio. Franciacorta gebruikt dezelfde methodiek als Champagne, maar de Consorzio Per la Tutela di Franciacorta heeft besloten om de regels strenger te maken dan Champagne. Alleen op die manier kan je meespelen met de grote namen, en wordt je uiteindelijk even groot of groter.

Er mag uitsluitend gebruik worden gemaakt van drie druivenrassen: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Bianco (minderheid). Bovendien moet de wijn na de tweede vergisting op fles tenminste 18 maanden in de kelders blijven liggen voordat deze verkocht mag worden. Deze lange rijping op fles geeft de wijnen extra diepgang, finesse en karakter. 

Franciacorta ligt in de provincie Lombardije, op een uurtje rijden, oostelijk van de stad Milaan. Franciacorta is hét gebied in Italië voor de productie van mousserende wijnen volgens de traditionele- of Champagne methode. Franciacorta ontleent zijn unieke eigenschappen aan de tweede vergisting van de wijnen op fles. Het koolzuur dat hierbij ontsnapt lost op in de wijn en dit geeft de wijn zijn magische bubbels. 

Franciacorta wordt nog te vaak vergeleken met Prosecco, waar de vervaardigingstechnieken en keuze van druiven lijnrecht tegenover elkaar staan. Franciacorta en Prosecco hebben niets met elkaar te maken. Franciacorta wordt door kenners vergeleken met Champagne.

Wist u dat het gebied Franciacorta 120 wijnbouwers kent, waarvan 70% van hun wijngaarden reeds 100% biologisch zijn. Men verwacht in de komende 5 jaar dat het hele gebied 100% biologisch wordt. Een primeur voor de wereld!

Stacks Image 19

Tenuta La Montina (eigen import)

Het landgoed La Montina ligt op het grondgebied van Monticelli Brusati. Het is een land dat een prachtige strook land beslaat tussen het meer van Iseo en het morene amfitheater van Franciacorta, in een gebied dat een speciaal microklimaat ten goede komt. Dit is bijzonder bevorderlijk voor de teelt van de wijnstokken.

De wijngaarden strekken zich uit over een gebied van ongeveer 72 hectare die terug te vinden zijn in 7 gemeenten op het grondgebied van Franciacorta, met overwegend heuvelachtige -en kalk- en kleibodems. Reeds 75% van hun wijngaarden zijn biologisch.

La Montina werd in 1987 opgericht door de drie broers Vittorio-, Gian Carlo- en Alberto Bozza. La Montina maakt mousserende wijnen in het Franciacorta gebied. De geschiedenis van het domein gaat ver terug in 1620 wordt er voor het eerst melding gemaakt van het landhuis 'Benedetto Montini'. Vanaf dat moment worden het huis en de omliggende wijngaarden 'La Montina' genoemd.

Kwaliteit staat bij La Montina in alles voorop. Om de hoogste kwaliteit druivensap te verkrijgen wordt er gebruik gemaakt van twee grote houten druiven persen (Marmonier persen). Het is een zelfde soort pers waar de beste Champagne huizen nog altijd mee werken. La Montina was de eerste om zulke pers te installeren in het gebied.
  • La Montina Brut 750 ml (Chardonnay 75%, Pinot Noir 25%, min. 24 maanden latrijping)
  • La Montina Brut Magnum 1500 ml
  • La Montina Brut Jeroboam 3000 ml
  • La Montina Extra Brut 750 ml (Chardonnay 85%, Pinot Noir 15%, 24 maanden, <4 gr/l)
  • La Montina Extra Brut Rosé 750 ml
  • La Montina Saten Brut 750 ml (100% Chardonnay, 36 maanden)
  • La Montina Rosé Demi Sec 750 ml
  • La Montina Quor 2910 (8 jaar kelderrijping)
  • La Montina Riserva Baiana 2008 (Dégorgement 2018, 10 jaar kelderrijping)
© 2004 - 2019 Wijnen Pin'Art BVBA • Alle rechten voorbehouden • Stuur ons een e-mail

De website pinart.be maakt gebruik van cookies om de werking ervan te verbeteren en om statistieken in verband met het gebruik ervan (aantal bezoekers, bekeken pagina's, enz.) in te zamelen.