Collio, een stukje witte wijn hemel in Friuli

collio-1

Historiek en ligging
De wijngaarden van Collio dateren reeds uit pre-Romeinse tijden en tijdens de Middeleeuwen waren de witte wijnen uit Collio goed gewaardeerd in heel Europa. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er ook een front in Collio. Denk aan de bloedige veldslag voor de Isonzo Rivier waar de soldaten tussen de wijngaarden vochten. In 1964 werd de Consorzio Tutela Vini del Collio opgericht. Eén van de eerste verenigingen in Italië die het zou opnemen voor wijn. Succes bleef dan ook niet lang uit en in 1968 kreeg de streek meteen de DOC (Denominazione di Origine Controllata) status en werd het van toen af de Collio DOC. De charismatische voorzitter van de net opgerichte vereniging, Graaf Attems, had de visie om de beste lokale producenten samen te voegen om zo de productie van kwalitatieve topwijnen te stimuleren. In 2010, de fusie van de historische Consorzio Tutela Vini Collio (1964) met een andere wijn vereniging, het Consorzio Tutela Vini Carso, leidde tot de geboorte van het Consorzio Tutela Vini Collio e Carso. 
Het gebied ligt in Noord-Italië, ingesloten door Oostenrijk, Slovenië, Venetië en de Adriatische zee. Vanuit de lucht zie je enkel groene landschappen vol met druivenstokken. De meeste wijnboeren uit de streek werken met biologische of bio-dynamische technieken uit respect voor de natuur, maar ook omwille van de uitzonderlijke ligging van de streek. Vandaag staan de 2 regio's Piemonte en Toscane aan de top van de Italiaanse wijnproducerende streken. Friuli echter staat heel dicht bij die top en mag zich gerust bij de beste Italiaanse wijnstreken voegen, moest het niet liggen aan het niet commerciële karakter van de vele wijnboeren in Friuli. 
collio
Bron: www.winefolly.com
 
Druiven
Als we spreken over Friuli (Friuli Venezia Giulia in het lang) dan spreken we voornamelijk van witte druivenrassen. Er zijn ook rode druivenrassen die tot de DOC behoren. Naast de rode internationale rassen Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot vinden we voor de rode wijnen ook de locale Tazzelenghe (betekent tongsnijder) dat fruitige wijnen met veel tannines voortbrengt, Schioppettino (betekent geweerschot) brengt ook wijnen voort die veel tannines hebben met toetsen van peper en kruiden. De bekendste rode wijndruif is de Refosco dal peduncolo rosso waar kruidige, volle wijnen uit voortkomen die goed kunnen bewaren. 
Hier zijn alvast de belangrijkste druiven voor Friuli Venezia Giulia: Friulano Picolit Ribolla Gialla Verduzzo Blaufrankisch Pignolo Refosco Schioppettino
© 2004 - 2019 Wijnen Pin'Art BVBA • Alle rechten voorbehouden • Stuur ons een e-mail

De website pinart.be maakt gebruik van cookies om de werking ervan te verbeteren en om statistieken in verband met het gebruik ervan (aantal bezoekers, bekeken pagina's, enz.) in te zamelen.