Het succes van Macabeo en Cava

Het succes van Macabeo en Cava

Macabeo of Viura... een druif waar de Spanjaarden trots op mogen zijn. Dit multifunctionele druivenras gedijt het beste in warme gebieden en komt vooral voor in Catalonië.

Het succes van de Macabeo druif en de Cava Idilicum

Onze populaire huiscava Idilicum is terug na even geblokkeerd te zijn in Spanje, door de Coronacrisis. Het is een jonge Cava extra brut van Dominio De La Vega. Hij wordt geproduceerd op basis van het druivenras Macabeo of Viura. Viura is eigenlijk de officiële naam van Macabeo, maar naargelang de streek wordt er voorkeur gegeven aan één van de twee benamingen.

Het karakter van Macabeo

Naast het feit dat de Macabeo druif vaak aanwezig is bij wijnen, wordt hij ook vaak gelinkt aan mousserende wijnen. Dit is dus ook het geval voor de Cava Idilicum. Deze druif heeft enkele typerende kenmerken. In dit artikel gaan we ons richten op de druiven in mousserende wijnen. Macabeo of Viura is de belangrijkste witte druif van Penedes en Rioja, maar komt in andere streken van Spanje ook voor.

In Catalonië is Macabeo het primaire druivenras dat gebruikt wordt in Cava’s. De voornaamste smaken die gekenmerkt worden aan deze druif zijn; honingdauw, limoenschil, citroen, dragon en hazelnoot. Het zorgt voor een medium-light body en een medium zuurgraad.

Naast Xarel·lo en Parellada wordt Macabeo voornamelijk in de Penedes gebruikt, om de Cava's te voorzien van een mild zuurtje. Macabeo gedijt het best in de streek van de Pyreneeën, waar een vroeg rijpproces gestimuleerd wordt, door een warm klimaat overdag. Hierdoor krijgen de druiven een licht ziltige toets en betere structuur. Macabeo-druiven die in een warm klimaat groeien, zijn met zekerheid de beste druiven  om natuurlijke wijnen te maken.

Na de Phylloxera epidemie werd Macabeo ook geïntroduceerd in Rioja, waar het grotendeels Malvasia en Garnacha Blanca verving. Eén van de redenen is dat Macabeo beter tegen oxidatie bestendig is en dus een beter verouderingspotentieel heeft. In uitzonderlijke oogstjaren werden er zelfs Macabeo wijnen gemaakt die enkele tientallen jaren konden bewaard worden.

Interessant om weten is dat ook in de Roussillon-streek in Frankrijk, Macabeo voorkomt. Hier worden er natuurlijke zoete wijnen gemaakt van (over)rijpe (late harvest) druiven.

Foodpairing

Een goede foodpairing begint met onze Cava Idilicum, die vooral gebruikt wordt als aperitief, of als een perfecte start voor feestelijke gelegenheden. Idilicum is bijzonder lekker met ons eerder verschenen gerecht: Courgette met citroenzeste. Daarnaast valt de Cava natuurlijk ook goed te combineren met andere gerechten. We lijsten zo enkele ingrediënten op die uitzonderlijk goed samen gaan met Cava:

  • Artisjok en asperges
  • Kaas
  • Gefrituurde gerechten/hapjes (tapas)
  • Rijst
  • Zeevruchten
  • Salades

Recept zeevruchtensalade

Naar aanleiding van onze eerdere hashtag #coronakilos, hebben wij voor u een makkelijk receptje van WeighWatchers.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 citroen (liefst bio)
  • Zeevruchtenmix (800 g, (diepvries))
  • Olijfolie (4 koffielepels)
  • Bereide groentenbouillon (150 ml)
  • Witte wijnazijn (2 kleine glazen)
  • Versneden bieslook in ringetjes (2 koffielepels)
  • Pezo (peper en zout)
  • Sjalot (2 eetlepels)
  • Andijvie (500 g)
  • Kerstomaten (500 g)

 

Werkwijze:

  1. Rasp de citroenschil en pers de citroen uit. Kook de zeevruchten in lichtgezouten water met citroensap ca. 3-5 minuten gaar en giet af. Meng voor de dressing de olie met bouillon, azijn, een paar zesten van citroenschil en bieslookringetjes. Breng op smaak met peper en zout. Meng de dressing en de zeevruchten en laat ca. 20 minuten marineren.
  2. Pel de sjalotten en snij in repen. Was de andijvie, schud droog en scheur in stukjes. Was en halveer de kerstomaten.
  3. Meng de sla, sjalot en tomaat door de zeevruchten. Serveer de zeevruchtensalade.

Bron: WeightWatchers

Ons aanbod Cava bij Pin’Art:

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* We'll never share your email with anyone else.
Mijn account
You are not logged in. Log in to make use of all the benefits. Or create an account now.
Winkelwagen
Uw winkelwagen is leeg
Zoeken
Search suggestions
Geen producten gevonden...
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »