Gratis verzending vanaf €35
1 jaar kurkgarantie
Volgende dag verzending
Groot assortiment

Foodpairing: Courgette met citroenzeste en spaghetti

  • Geplaatst op
  • Door Vincent Van Leemputten
  • Geplaatst in Groenten, Kaas, Pasta
  • 0
Foodpairing: Courgette met citroenzeste en spaghetti

Nu de verstrengde lockdown-maatregelen na 8 weken versoepeld worden, beginnen we gewaar te worden van enkele extra kilootjes die blijven hangen zijn. Meteen een mooie opportuniteit om een vegetarisch gerecht voor te stellen: Courgette met citroen en spaghetti.

In ons gezin hebben we een gewoonte om niet elke dag vlees te eten. Mijn echtgenote is een echte hobbykok en gebruikt dan fijne spekblokjes om een beetje “zing” te geven aan haar gerechten. “Everything tastes better with bacon” is dan ook één van haar keukenspreuken.  Maar in dit gerecht, waarvan we ooit het recept gevonden hebben op Ohmyveggies, wordt er helemaal geen vlees toegevoegd, en is een overheerlijk gerecht waarmee je jouw gezin of gasten blij kan verrassen.

Het is een super eenvoudig gerecht dat oorspronkelijk verschenen is in “Mary McCartney’s boek Food: Vegetarian Home Cooking”. En voor ik het recept geef en de bereidingswijze, open ik eerst een fles wijn voor ik begin te koken. Als ik mag koken van mijn echtgenote – en die momenten zijn zeldzaam – open ik graag een fles wijn en speel ik mijn Soul Classics voor ik begin.

Ik weet niet waarom, maar ik heb een vage indruk dat mensen het moeilijker hebben om een goede wine -en foodpairing te doen met vegetarische gerechten. Eén van de tips die ik dan meegeef is om te kijken naar het meest smaak-uitgesproken ingredient en ga dan in de tegenovergestelde richting zoeken… een antecedent als het ware. In het geval van dit gerecht is citroen mijn meest uitgesproken ingredient en dus ga ik een wijn combineren dat niet teveel zuren heeft. Indien ik dat wel doe, gaan mijn speekselklieren in overdrive willen gaan en ga ik nog weinig andere smaken herkennen in mijn gerecht en wijn.

Een lekkere chardonnay zou dus heerlijk zijn hierbij. Ik denk meteen aan de Olivedale Private Vineyards Chardonnay, want die heeft zelfs een filmende structuur in de mond en dan die houtlagering… hm hm hmmm. Maar deze 2 wijnen onder de 10 euro zouden het ook zeer goed doen bij dit gerecht en dan heb ik het over de Colpasso Grillo dat een licht exotische toets heeft en de Almendrera Verdejo met z’n witte bloemetjes uit Rueda, Spanje.

Genoeg geschreven. Pop die fles wijn open en op de beats van Marvin Gaye gaan we over tot some real action.

 

Ingredienten (voor 2 personen)

  • 200 gram spaghetti
  • 3 eetlepels olijfolie + een drupje om te besprenkelen
  • 2 medium courgettes (fijn gesneden in de lengte)
  • 3 fijngehakte knoflookteentjes
  • 1,5 theelepel fijngehakte salie
  • 1,5 theelepel fijngehakte rozemarijn
  • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas of Pecorino kaas (+ extra om te strooien)
  • 100 gram verkruimelde fetakaas
  • Zeste van een halve citroen of limoen (limoen is zachter)
  • Zout en peper om af te kruiden.

 

Bereiding

Kook eerst de spaghetti door een grote pot met water aan de kook te brengen, een paar grote snuifjes zeezout toe te voegen en eens het water kookt dan de spaghetti; het duurt ongeveer 8 à 10 minuten om te koken. Roer af en toe zodat de pasta niet aan elkaar plakt.

Als de pasta net gaar is (al dente), giet hem dan af in een vergiet en koel het een beetje af met koud water. Zo beperk je het verder garen van de pasta. Besprenkel met een beetje olijfolie en meng om de pasta licht te coaten en te voorkomen dat de strengen aan elkaar plakken. Zet het opzij.

    Je kunt dezelfde pot gebruiken om de saus te maken. Giet de 3 eetlepels olijfolie erin en verwarm op middelhoog vuur, voeg de courgette toe en bak gedurende 4 à 5 minuten aan. Voeg dan de knoflook en kruiden toe en meng goed. Bak nog een paar minuten, zodat alle smaken samenkomen en de courgette gaar wordt.

    Doe de gekookte spaghetti erbij in de pot om terug op te warmen, meng de kaas en de citroenschil erdoor en breng op smaak met een beetje zeezout (je hebt misschien niet veel nodig omdat de fetakaas zout is). Geef nog een goede draai aan de pepermolen.

Serveer, eventueel met wat meer geraspte kaas erover.

Smakelijk!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »