Gratis verzending vanaf €35
1 jaar kurkgarantie
Volgende dag verzending
Groot assortiment

Foodpairing: Asperges

  • Geplaatst op
  • Door Vincent Van Leemputten
  • Geplaatst in Groenten
  • 0
Foodpairing: Asperges

De Asperge of Asparagus Officinalis behoort tot de familie der lelies. Deze groente wordt al meer dan 4.000 jaar geteeld, maar is tot op vandaag de dag nog steeds immens populair. Ook als eigen kweekgroente.

Asperges

De Asperge of Asparagus Officinalis behoort tot de familie der lelies. Deze groente wordt al meer dan 4.000 jaar geteeld, maar is tot op vandaag de dag nog steeds immens populair. Ook als eigen kweekgroente. Asperges zijn namelijk zelf makkelijk te planten en leveren jaar na jaar een flinke oogst op. Asperges zijn meerjarige planten die 8 tot 10 jaren na elkaar op hetzelfde veld worden geteeld. De bovengrondse plant sterft af in de herfst, maar de ondergrondse wortels overwinteren en vormen in de lente nieuwe scheuten. Indien je zelf asperges plant, wacht het eerste jaar met oogsten. Begin pas te oogsten in het 2de jaar. Zo krijg je meer en mooiere asperges op je bord.

 

Aspergeseizoen

Het aspergeseizoen begint wanneer de kopjes boven de zandbedden komen. Meestal steken de eerste asperges hun kopje boven in februari/maart oftewel het begin van de lente. Traditioneel wordt er geoogst vanaf de 2de donderdag van april tot 24 juni (Hoogfeest van de geboorte van de Heilige Johannes de Doper).

Er zijn witte-, groene-, en paarse asperges verkrijgbaar op de markt. De witte asperges groeien onder de grond en worden bewust uit het licht gehouden. De groene en paarse asperges krijgen wel zon te zien, wat meteen ook hun kleur verklaart om het zonlicht op te vangen voor fotosynthese.

 

Smaakverschillen

Er is wel degelijk een smaakverschil tussen de groene en witte asperges. Zo zijn de witte iets zoeter en vooral delicater van smaak dan de gekleurde varianten. De groene en paarse asperges hebben een meer doortastende smaak.

Dit is belangrijk voor de bereiding. De gekleurde varianten kan je bijvoorbeeld beter verenigen met meer uitgesproken smaken zoals Parmezaanse kaas, of gerookt/gebakken spek of meer pittige sauzen. Witte asperges bereid je dan weer met meer subtiele producten zoals boter, eieren en/of gekookte ham. (Zo heb ik veel Asperges à la Flamande mogen bereiden op school).

De witte asperges zijn in meer beperkte beschikbaar dan de gekleurde varianten. Om na te gaan of je verse asperges hebt wrijf je de scheuten onderaan even tegen elkaar en als je een piepend geluid hoort, weet je dat ze vers zijn. Ook even knijpen in het onderste deel van de scheut kan helpen om te zien of er vocht uit komt. Wanneer je thuis komt, wacht zeker niet te lang met de bereiding. Witte asperges drogen snel uit. Om uitdroging te voorkomen kun je ze het best bewaren onder een natte doek of dompel ze gedurende een half uurtje in een pot met water.

 

En dan nu food -en winepairing

Wat voor ons het witte goud is hebben ze in Frankrijk een meer frivole naam toebedeeld aan dit afrodisiacum, namelijk les Pointes d’Amour. En als ik aan Pointes d’Amour denk, dan denk ik aan een lekkere Sauvignon Blanc uit de Loire-vallei. Een mooie Pouilly-Fumé met toetsen van kruisbesjes, rabarber, vuursteen, pompelmoes, perzik en passievrucht.  Het water loopt me al in de mond.

Maar er zijn nog vele andere witte wijnen die perfect passen bij onze asperges. Dan denk ik meteen aan de Italiaanse Roero Arneis of Pinot Bianco en Spaanse wijnen zoals een Verdejo uit Rueda of een Albarino uit de Rias Baixas.

Over het algemeen kun je stellen dat deze druiven het steeds goed zullen doen bij asperges:

Muscat, Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc/Bianco, Arneis, Verdejo, Albarino, Gros -en Petit Manseng (Jurançon), maar ook Champagne, Cava, Prosecco en Franciacorta doen het super bij deze groenten.

Ik maak het even makkelijk voor u en zet mijn toppers voor asperges weer even op een rijtje:

Witte wijnen

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »