
Bric Cenciurio Roero Arneis DOCG "Sito dei Fossili"
Een knaller van een Arneis uit Castellinaldo. In de neus tref je een prachtig verfijnd boeket aan aroma's van rijp wit fruit zoals abrikoos en peer met een lichte toets van venkel en amandelen.
- Voor 17:00 uur besteld, vandaag verzonden
- 1 jaar kurkgarantie
- 100% Belgische onderneming
- Gratis verzending vanaf 60 euro
- Meer informatie? Neem contact op over dit product
De wijn
Een knaller van een Arneis uit Castellinaldo. In de neus tref je een prachtig verfijnd boeket aan aroma's van rijp wit fruit zoals abrikoos en peer met een lichte toets van venkel en amandelen. Het typisch florale aspect van Arneis mag niet ontbreken aan het geurspel, maar is in mindere mate aanwezig, door de meer dominerende mineraliteit.
De wijn past perfect bij visschotels zoals forel, baars, zalm, tonijn en schol. Ook is deze wijn een topper bij zeevruchten, groenteschotels en asperges. Serveer de wijn tussen de 10°C en 12°C. Je kan deze culinaire topper makkelijk tot 10 jaar laten rusten in jouw kelder.
Het proces
Gelegen in de gemeente Castellinaldo, in de regio "Bric Cenciurio", wordt dit deel van de wijngaard door de eigenaars de Sito dei Fossili ofwel fossielenplaats genoemd omdat fossiele resten van bladeren, vissen en libellenlarven werden gevonden tussen de mergellagen . De druivenstokken werden aangeplant in 1994.
De wortels van de druivenstokken gedijen in een ondergrond dat is samengesteld uit fijn gelaagde witte mergel, gemengd met een zandige fractie dat een uitstekende afvoer van overtollig water mogelijk maakt. Deze ondergrond zorgt ervoor dat de wortelen dieper trekken om mineralen en voedsel op te halen. Dit geeft de typische mineraliteit aan deze Roero Arneis "Sito dei Fossili".
De productie wordt bewust heel laag gehouden. Begin augustus worden de trossen uitgedund, wat resulteert in een gemiddelde productie van 1,3 kg druiven per plant.
Na de pluk tijdens de eerste 15 dagen van september, blijven de geoogste druiven 7 dagen in koelcellen bij 0°C. Hierdoor rijpen de schillen volledig en stromen de aromatische essenties tijdens het persen makkelijker in het druivensap. De most die verkregen wordt met een zachte persing en dat natuurlijke gedecanteerd wordt, is klaar voor fermentatie. Deze fermentatie duurt 40 dagen in eikenhouten vaten van 2500 liter.
De affinage of verfijning duurt ongeveer 6 maanden in eikenhouten vaten. In deze periode wordt er vaak geroerd om de gisten en fijne droesem weer in suspensie te brengen. Jaarlijks worden er ongeveer slechts 7.000 flessen gemaakt van deze hoogstaande witte wijn. Deze Arneis is een knap staaltje van vakmanschap. Een loepzuivere wijn waar je je tijd voor neemt.
Artikelcode | 100.05.16 |
Druiven | 100% Arneis |
Vatlagering | 40 dagen fermentatie op eik + 6 maanden affinage op eiken vaten |
Alcohol | |
Regio | Castellinaldo, Langhe, Piemonte |
Land | Italië |
Bekroningen |
average of 0 review(s)
Help ons en andere klanten door het schrijven van een review